Sneeuwbaleffect

Abonnement 'CU Hoofdlid - laag' op 'Contributie Hoofdleden' voor 'Dool, A.J. van den [569140]'woensdag 17 februari 2010 21:49

In oorlog en liefde is alles geoorloofd. Soms lijkt het erop dat dit gezegde ook van toepassing is op de verkiezingsstrijd. De VVD heeft via de pers de gemeente Gouda ervan beticht cash geld aan criminele jongeren te geven. Het is goed dat de VVD kritische vragen stelt, maar kennelijk was zij in het vuur van de verkiezingscampagne vergeten dat de raad het recht van informatie heeft: alle vragen die je maar wilt kun je aan het college stellen en het college is verplicht daarop te antwoorden.

Het zou deze partij hebben gesierd als zij van hun democratisch recht gebruik hadden gemaakt alvorens halve waarheden op straat te gooien. En de stad daarmee opnieuw tot een bespotting te maken. Want als dit ‘Kiezen voor Gouda’ is, zakken onze burgers dankzij de VVD wel door het ijs.

Crimineel? Integendeel!

Volgens de VVD beloont de gemeente criminele jongeren die ijsballen gooien. Inmiddels weten we wel beter. Wij lezen in een persbericht van de gemeente dat deze jongeren, die het initiatief hebben genomen om een activiteit te ondernemen en daarvoor een subsidie kregen, totaal niets te maken hadden met degenen die met ijsballen in de weer waren. Dit soort initiatieven van jongeren voor jongeren omarmen wij: deze jongens gaan ervoor! Niet aldus de VVD. En in plaats van hierover informatie te vragen aan het college, worden door de VVD onjuiste veronderstellingen breed uitgemeten in de pers. Met als gevolg hernieuwde schade voor het imago van de stad.

Opvatting ChristenUnie.

Vindt de ChristenUnie het dan verkeerd dat de VVD aan de orde stelt of de gemeente Gouda juist heeft gehandeld? Integendeel. Wij horen teveel geluiden dat het welzijnswerk dat we nu hebben onvoldoende aan het doel beantwoordt. In Achterwillens zag het wijkteam zich gedwongen om zelf een welzijnsaanbieder van buiten Gouda in te huren omdat onze ‘huisleverancier’ het liet afweten. In de zomervakantie moest er extra geld beschikbaar worden gesteld voor activiteiten omdat buurthuizen dicht waren en vlak voor de kerstvakantie kreeg de raad een open brief over het ontbreken van activiteiten in het buurthuis van Gouda Oost. Het lijkt erop dat dit laatst toch niet helemaal uit de lucht was gegrepen, nu blijkt dat er opnieuw extra geld beschikbaar is gesteld naast de gewone subsidie aan de welzijnsaanbieder.

Kaders voor effectief welzijnsbeleid

Het college is begonnen met een herijking van het welzijnsbeleid. Voor de ChristenUnie zijn er een aantal kaders waaraan goed welzijnsbeleid moet voldoen:

  1. De professionele welzijnsorganisatie zal veel meer dan tot op heden moeten signaleren wat er nodig is in de stad en specifiek in bepaalde wijken. En daarop het werk afstemmen. Het is ongehoord dat buurthuizen juist in de vakantie gesloten zijn of slechts mondjesmaat activiteiten aanbieden.
  2. Welzijnswerk moet zijn gericht op diverse leeftijdsgroepen. Er moet mee worden voorkomen dat mensen buitenboord vallen en dat er problemen ontstaan. Dat geldt voor zowel kleine kinderen die met elkaar moeten leren spelen als voor jongeren die in de vakantie met hun ziel onder de arm lopen. Maar ook voor ouderen die dreigen te vereenzamen.
  3. Samenwerking met vrijwilligers en andere welzijnsaanbieders is geboden om zo efficient en effectief mogelijk te werken.

Er valt nog een wereld te winnen en een nieuw college zal hier snel mee aan de slag moeten gaan.

Labels
Fractie

« Terug

Archief > 2010 > februari

Geen berichten gevonden