ChristenUnie pleit voor Eigen Kracht-conferentie

poster 3 maartdinsdag 04 maart 2008 19:54

Anke Huisman, raadslid voor de ChristenUnie in Gouda, pleit voor het toepassen van de methode Eigen Kracht-conferentie in het jeugdbeleid van Gouda.

Afgelopen maandag 3 maart vond in stadscafé ‘De Zalm’ een thema avond over Jeugdbeleid plaats georganiseerd door ChristenUnie Gouda. Een van de sprekers was Anke Huisman. Zij gaf aan dat de ervaringen uit andere plaatsen van de methode Eigen Kracht-conferentie erg positief zijn. Deze methode, die uit Nieuw Zeeland is overgewaaid, blijkt dus succesvol te werken. Tijdens de Eigen Kracht-conferentie kan iedereen die betrokken is bij het kind om wie het gaat, aanwezig zijn en meehelpen om een plan voor de toekomst te maken onder leiding van een onafhankelijke coördinator.

Met de toepassing van deze methode kan soms worden voorkomen, dat kinderen met Bureau  Jeugdzorg in aanraking komen. De kracht voor de oplossing komt vanuit de familie en belangrijke mensen daaromheen.

Ook wethouder Marion Suijker haalde het belang van deze methode aan tijdens de discussie over het jeugdbeleid in Gouda. Zij gaf aan dat het essentiële in deze methode is dat het uitgangspunt is datgene wat men wel kan, het heeft dus een positieve insteek. Verder vergeleek Marion Suijker het terrein van het jeugdbeleid met een voetbalveld. Hierbij is het de bedoeling dat het kind zich voorin bevindt, in de eigen directe omgeving, zoals school, buurt en (sport)vereniging. Gelukkig blijft 85% van de kinderen aan deze kant van het veld. Mocht een kind terugvallen, dan komt het in de eerste zorgkring terecht, waarbij de huisarts een rol speelt en er mogelijkheden zijn voor opvoedadviezen. En daarachter bevindt zich de achterhoede, waarbij Bureau Jeugdzorg een centrale spilfunctie heeft Het beleid van de gemeente Gouda is volgens wethouder Suijker, om de 15% van de kinderen die terugvallen zo goed mogelijk te helpen en te begeleiden naar een zelfstandige toekomst.

Een ander prominente spreker was het  Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie Joël Voordewind Hij noemde vanuit de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie een drietal speerpunten op het terrein van het Jeugdbeleid:

  1. De regie tussen de diverse instanties voor kinderhulpverlening moet duidelijk worden.
  2. Preventie moet beter worden uitgewerkt. Hierbij geldt dat het bezoek aan consultatiebureaus gestimuleerd moet worden. In de jeugdzorg geldt: hoe eerder men signalen kan opvangen, hoe beter men in staat gesteld wordt om het kind effectief te behandelen.
  3. Het gebruik van effectieve methodes in de jeugdzorg moet gestimuleerd worden. Deze sector is relatief jong en er is nog een beperkt aantal beproefde methodes. Van belang daarbij is om gebruik te maken van successen uit andere landen, zoals de Eigen Kracht-conferentie.


Een ambitieus beleid voor jeugd en gezin vraagt om een gedeelde ambitie van rijk,gemeenten, provincie en professionals. Het belang van het kind moet centraal staan, immers zij zijn de volwassenen van de toekomst.

 

 

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Verslag 20080303 Thema avond Jeugdbeleid28,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Fractie
Ledenvergadering

« Terug

Archief > 2008 > maart

Geen berichten gevonden