Terugblik op 2015

140327 Fractie CUmaandag 18 januari 2016 20:40

Aan het begin van het nieuwe jaar willen we terugkijken op 2015, een intensief jaar met veel politieke hoogte- en soms ook dieptepunten. 2015 was het jaar waarin o.a. de decentralisaties gestalte moesten gaan krijgen en de fractie heeft er alles aan gedaan om dit proces zoveel mogelijk in goede banen te leiden.

Hoogte en dieptepunten

Dieptepunt in 2015 was het proces rond de PWA Kazerne. Het college had besloten om daar een islamitisch centrum in combinatie met De Ark en Gemiva te gaan vestigen, maar ging daarbij bewust voorbij aan de wensen van de meerderheid van de raad, waaronder de ChristenUnie, die hadden gekozen voor de combinatie van De Ark en Gemiva en ouderen woningen. De sfeer was soms om te snijden in de raad en uiteindelijk heeft het plan van het college ook geen meerderheid gehaald.

Belangrijke hoogtepunten in 2015 waren de verkiezing tot beste binnenstad, beste bibliotheek en beste warenmarkt van Nederland en beste speeltuin van Zuid-Holland. Ook werden we 2e bij de verkiezing evenementenstad van het jaar 2015.

Een boeiende ontwikkeling is het initiatief om de Goudse inwoners het terrein van Goudasfalt een nieuwe invulling te laten geven. Doordat een raadsmeerderheid een motie van de ChristenUnie heeft ondersteund is een grote groep inwoners nu aan de slag om van dit terrein iets moois te gaan maken. In februari zal blijken of een raadsmeerderheid steun geeft aan dit initiatief.

Fractie in beweging

Als fractie hadden we ook nog een noviteit in 2015. Doordat Anna van Popering met zwangerschapsverlof ging en tijdelijk haar raadslidmaatschap neerlegde, mocht Thera de Haan een aantal maanden het stokje overnemen als raadslid. Dit was in het verleden nog niet eerder in de Goudse raad gebeurd. Voor Stephan Meijers kwam daarmee de mogelijkheid om tijdelijk burgerraadslid te mogen worden.

Na de zomer heeft de raad besloten dat iedere fractie voortaan twee burgerraadsleden mag benoemen en wij hebben daarom besloten om de talenten van Thera en Stephan allebei te blijven benutten en zij zijn nu beiden burgerraadslid.

Het is duidelijk te merken geweest dat we in 2015 allemaal goed waren ingewerkt. Alle fractieleden hebben zich ieder op haar of zijn dossiers ingezet om een duidelijk stempel te zetten op het (voorgenomen) beleid en we hebben ook vaak moties en amendementen ingediend om zaken bij te sturen. Ook hebben we heel regelmatig vragen aan het college gesteld (artikel-38 vragen) om meer duidelijkheid te krijgen over het college beleid.

Al met al zien we als fractie met genoegen terug op 2015 en zijn we gemotiveerd om ook in 2016 weer een actieve en constructieve bijdrage te leveren aan het besturen van onze stad!

Zorg in Gouda

Zoals hierboven al opgemerkt heeft de decentralisatie van zorgtaken zijn beslag gekregen in 2015. Na de slechte start in 2014 met een eenzijdige nadruk op een financieel-organisatorische operatie bleek in 2015 nog veel onduidelijk te zijn. Als ChristenUnie hebben we hard gewerkt om aandacht te vragen voor knelpunten en waar mogelijk het beleid aan te passen. Vaak door informeel contact met de wethouder of discussie in de Raadsvergadering en soms ook door aangenomen moties. Als ChristenUnie hebben we 3 belangrijke moties ingediend die ook zijn aangenomen.

  • 1 Loket voor WSW; Naast de toekomst van Promen is ook de nieuwe wetgeving voor de sociale werkplaatsen aanleiding tot discussie in de raad. Hierbij heeft de ChristenUnie een motie ingediend om ruimte te geven aan maatschappelijke ondernemers en innovatie. Maar dit moet niet leiden tot ongewenste marktwerking die ten koste van de kwetsbare doelgroep.
  • Vanaf 2014 hebben wij al aandacht gevraagd voor vernieuwing van het zorgaanbod en ruimte voor kleine zorgaanbieders. Onze motie kleine zorgaanbieders, zoals zorgboeren en zelfstandige hulpverleners, te contracteren is unaniem aangenomen en sinds 1 januari 2016 hebben zij ook een zorgcontract gekregen van gemeente Gouda.
  • Tijdens een ontmoeting met het Sociaal team van Gouda bleek dat het onderkennen van een verstandelijke beperking wezenlijk is voor een goed hulpaanbod. Dit was echter niet gefaciliteerd door budget voor diagnostiek. Onze motie om dit te repareren is door de hele Raad aangenomen, uitgezonderd GoudaPositief.

Productiviteit

Ook al geven cijfers maar een beperkt beeld toch kunnen we wel inzichtelijk maken wat de inzet is geweest van de ChristenUnie fractie in 2015. Als fractie hebben wij 26 moties en amendementen ingediend waarvan er 14 zijn aangenomen. Daarnaast zijn wij als mede-indieners betrokken geweest bij 28 moties en amendementen waarvan er 21 zijn aangenomen. In de onderstaande tabel is zichtbaar wat de inzet is geweest van de afzonderlijke partijen. Daarnaast hebben we als ChristenUnie ook het vaakst Artikel 38 vragen gesteld aan het college.

 

Labels
Fractie

« Terug

Archief > 2016 > januari

Geen berichten gevonden