Iemand die écht voor mij gaat

Wout_2017 vierkant.jpgdonderdag 13 augustus 2020 15:16

Stelt u zich eens voor. Als meisje van 7 jaar wordt je ‘uit-huis-geplaatst’. Weg bij je moeder, weg uit je vertrouwde omgeving, weg bij je vriendjes in de straat. Een onzekere toekomst tegemoet waarbij ineens ‘jouw voogd’ gaat beslissen over je leven. Maar na een jaar, terwijl je net weer het gevoel krijgt dat het leven je weer toelacht, vertelt je voogd dat ze in verwachting is. Super leuk natuurlijk maar daarmee verdwijnt wel de enige stabiele persoon in je leven.

Bij kinderen waarvan de ouders niet in staat zijn om hun kinderen op te voeden wordt de voogdij, het gezag over het kind, door de rechter toegekend aan een voogd. Meestal is dit een voogd van een Gecertificeerde instelling zoals Jeugdbescherming, William Schrikker of het Leger des Heils. Deze voogden hebben een erg pittige baan en omdat er een groot tekort is aan voogden is hun caseload te hoog. Dit probleem is door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd benoemd in het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’.

Naast de waardering voor de inzet van voogden is het ook goed om te zoeken naar alternatieven in het belang van de kinderen. De vele wisselingen van voogden door personeelstekorten, zwangerschap en werkdruk heeft direct impact op het welzijn van kinderen. Daarom heeft de ChristenUnie Gouda gekeken naar mogelijkheden om de relatie tussen voogd en kinderen te verbeteren. Eén van de mogelijkheden is de ‘Burgervoogd’, een gewone burger die de voogdij wil en kan voeren over een kind en zich langdurig verbonden weet met dit kind.

Namens de fractie van de ChristenUnie heb ik een motie ingediend die unaniem gesteund is door de gemeenteraad van Gouda. De motie kan nagelezen worden via https://ris2.ibabs.eu/Agenda/Details/Gouda/501a0001-feeb-48af-93e7-a9b6a13d7833#15a3749f-737d-4cd9-8aae-424f728b7f16

Als ChristenUnie fractie hopen we dat dit mag bijdragen aan het ‘herstel van het gewone leven’ van kinderen in kwetsbare situaties.

Wout Schonewille

Labels
Column
Fractie

« Terug

Reacties op 'Iemand die écht voor mij gaat'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.