Joop van Bokhoven oud-voorzitter RPF Gouda uit de tijd genomen

HPIM2495woensdag 15 april 2015 22:18

In mijn Goudse periode als gemeenteraadslid voor de Reformatorische Politieke Federatie was het altijd lastig betrokken bestuurders van politiek partijen te vinden. De gemeenteraad is het hoogste bestuurlijke orgaan van de gemeente. Toch kunnen zij alleen hun werk doen als zij een achterban hebben die hen draagt. Op Joop werd niet tevergeefs een beroep gedaan. Joop van Bokhoven was onze voorzitter van de RPF van september 1994 tot april 2000.

Joop was een principiële man die zijn mening niet onder stoelen of banken stopte. Een man een man, een woord een woord. Zo kwam hij op voor het gedachtengoed van onze politieke partij.

In de begin jaren van mijn contacten met de politiek was het voor mij iedere keer weer verrassend om te merken dat er iets anders werd bedoeld dan er gezegd werd. Daar had Joop geen last van, wat er werd gezegd was zo ook bedoeld!

Politiek heeft een wat nare bijsmaak. Ondanks dat stelde Joop zich daarvoor open en kwetsbaar op. Ik heb het woordenboek er eens op nageslagen om te lezen wat onbevooroordeeld daarover wordt geschreven. In het woordenboek begint de opsomming met woorden die eindigen op politiek met; achterkamertjes politiek, apartheidspolitiek en de opsomming eindigt met huwelijkspolitiek.  Nu niet echt iets om daarvoor warm te lopen.

Bijzonder te lezen dat woorden die niet eindigen maar juist beginnen met politiek alleen het woord politiekorps oplevert. Politiek- orps is echter helemaal geen woord dat begint met politiek maar met politie- korps. Het politiekorps is de handhaver van de openbare orde. Burgers denken overigens vaak dat de politiek moet zorgen voor het handhaven van normen en waarden. Dat is ook wat Joop  bij de discussie over de Goudse Normen en Waarden dreef, waarbij de tien geboden daarvoor de basis vormden.  

In mijn periode als wethouder wist ik mij gesteund, niet alleen door principes maar vooral ook door mensen die daar ook in mijn achterban, handen en voeten aan wilden geven. Met het overlijden van Joop is een gedreven man uit de tijd genomen.  Wat voor ons achter blijft is het gedachtengoed om ons daarvoor in deze tijd te blijven inzetten.

Piet van der Sluijs,  oud-wethouder, gemeente Gouda.

Labels
Vereniging

« Terug

Archief > 2015 > april

Geen berichten gevonden