Bezoek aan Kinderdagcentrum

Wout_klein_vierkantzaterdag 25 april 2015 16:43

Op dinsdag 22 April is de fractie van de ChristenUnie op werkbezoek geweest bij kinderdagcentrum Gemiva. Dagelijkse bezoeken ongeveer 40 kinderen met een ontwikkelingsachterstand, een verstandelijke of meervoudige handicap dit centrum. De kinderen kunnen door hun beperking (nog) niet naar school.

We zijn hartelijk ontvangen door Linda Mook en door alle medewerkers en kinderen. Tijdens het bezoek hebben we gesproken en gezien hoe alle kinderen in hun eigen groep zorg en ondersteuning krijgen die bij hen past.  Daarnaast wordt er gekeken naar hoe er binnen een veilige en harmonieuze setting het voor ieder kind mogelijk is om een volgende stap te zetten.

Onzekerheden

De veranderingen in het sociaal domein gaat niet aan hen voorbij.

Gemiva en haar cliënten ervaren op dit moment vooral onzekerheid rond het vervoer van de kinderen, de eigen bijdrage en ook de indicatiestelling door het CIZ.

Daarnaast is passende huisvesting ook een continue zoektocht.

Passend onderwijs

Op dit moment ontvangen kinderen vooral een onderwijs óf zorg arrangement. Terwijl juist binnen de groep kinderen die Gemiva kinderdagcentrum bezoeken er behoefte is aan zorg én onderwijs.

Daarvoor is ontschotting en samenwerking nodig. momenteel heeft passend onderwijs de aandacht. Linda Mook zou ook graag deze aandacht willen voor de kinderen die vooral zorg nodig hebben en op deelgebieden leerbaar zijn. Wat haar betreft zou er dit jaar op dit gebied een stap gezet moeten worden.

Sociaal team/ Goudvis

Binnenkort zal het sociaal team jeugd verrijkt worden met expertise vanuit de gehandicaptenzorg. Dat is vanuit Gemiva bezien een welkome aanvulling. Op dit moment werkt men vooral samen binnen de Integrale Vroeghulp Midden Holland. Dat is een samenwerkingsverband voor advies en coördinatie van hulp aan jonge kinderen met problemen in de ontwikkeling. De ervaringen binnen dit samenwerkingsverband zijn positief. Ze werken integraal samen als diverse instanties en hulpverleners rond een kind.

Gelet op de goede ervaringen met de samenwerking binnen Goudvis, Integrale Vroeghulp, is de meerwaarde van het Sociaal Team voor de gehandicaptenzorg een vraag die wij als ChristenUnie ook graag willen stellen. Dat wat goed werkt moet je niet willen veranderen is onze insteek.

De wijk

Het kinderdagcentrum heeft een goede relatie met de wijk. Zo halen de tieners oude kranten en lege flessen op bij de buren en wordt er over en weer elkaars hulp ingeroepen zoals het maken van een groepsfotootje van de medewerkers.

Ook vraagt het van de wijk enig begrip voor de kinderen met hun specifieke behoeften en gedrag. Het KDC ligt op loopafstand van het Groenhovenbad waar de oudere kinderen dan ook dankbaar gebruik van maken. De ChristenUnie spreekt haar waardering uit voor de medewerkers van het  Kinderdagcentrum die met tomeloze inzet de kinderen laten ervaren dat ze de moeite waard zijn en ze begeleiden naar een volgende ontwikkelstap.

Wout Schonewille

Thera de Haan

 

« Terug

Reacties op 'Bezoek aan Kinderdagcentrum'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.