Vertrouwen uitgesproken in burgemeester Cornelis

Anke_2010_kleindonderdag 29 september 2011 07:03

“De ChristenUnie heeft kennisgenomen van de analyse van KPMG dat de burgemeester geen voordeel van zijn positie heeft genoten en dit ook niet heeft nagestreefd. Daarmee is de burgemeester vrijgesproken van allerlei lasterlijke geruchten. Wij kunnen ons in de analyse vinden en zijn blij dat onze verwachting niet beschaamd is”

Dit is de conclusie die onze fractie heeft getrokken na zorgvuldige bestudering van het rapport van het onderzoek dat is gedaan naar de tweede woning van burgemeester Cornelis in Elmina, een plaats in Ghana waarmee Gouda via de VNG een relatie mee heeft. Gisteravond vond in de raad een debat plaats over dit onderzoek.

Hoewel krantenkoppen anders doen vermoeden, is slechts op het punt van ‘het expliciet vermijden van de schijn van belangenverstrengeling’ door de onderzoekers geconcludeerd dat de burgemeester niet helemaal vrijuit gaat. Wij hebben geoordeeld dat dit geen reden mocht zijn om de burgemeester de wacht aan te zeggen. De ‘schijn’ is sowieso moeilijk te vermijden in een geval als dit.

Het rapport zegt ook dat de burgemeester niet op voordeel uit is geweest of van zijn positie gebruik heeft gemaakt bij de bouw van zijn woning. Wij vinden bovendien dat de raad, die de burgemeester de ruimte heeft gelaten, ook de hand in eigen boezem moet steken.

De burgemeester heeft in zijn reactie naar de raad duidelijk gemaakt dat hij beseft dat hij in het belang van Gouda, van de raad en van zichzelf anders had moeten handelen. Ook zegde hij toe zijn portefeuille betreffende Ghana over te dragen aan een van de andere collegeleden.

Voor alle partijen, uitgezonderd Trots op Gouda en de SP was dit voldoende om verder te willen gaan met de burgemeester.

Het is te betreuren dat Gouda door deze zaak opnieuw in een slecht daglicht is komen staan. Ook heeft het hele proces dat uiteindelijk leidde tot het onderzoek een zware wissel getrokken op de onderlinge verhoudingen in de raad. De ChristenUnie heeft in tweede termijn waardering uitgesproken voor de stap die de burgemeester heeft gezet en naar de collega’s in de raad de wens uitgesproken dat er nu een nieuw begin kan worden gemaakt.

De complete bijdrage van de ChristenUnie kunt u hieronder downloaden. Om de raadsvergadering terug te kijken klikt u hier.

Anke Huisman-Mak

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Bijdrage ChristenUnie108,2 kBapplication/pdfdownload
Labels
Fractie

« Terug

Archief > 2011 > september

Geen berichten gevonden