ChristenUnie stemt in met begroting

Euroszaterdag 16 november 2013 16:40

In tegenstelling tot vorig jaar heeft de ChristenUnie deze week ingestemd met de begroting. Dat konden we doen omdat er in het voorstel een aantal verbeteringen ten opzichte van vorig jaar was doorgevoerd.
Onze tegenstem van toen had onder andere te maken met het begrote bedrag voor de (oplopende) kosten van de Wet Werk en Bijstand (WWB). Dat bedrag was ontoereikend. Inmiddels is de bijdrage vanuit het Rijk fors verhoogd en lijkt het begrote bedrag nu afdoende.

Een ander positief punt is dat het college in de tweede helft van dit jaar nieuwe financiële tegenvallers direct heeft aangepakt. Bovendien is er dit jaar geen grote afschrijving op de grondexploitaties meer te verwachten.

Toch had onze fractie ook kritiekpunten: om de begroting sluitend te maken is er vanaf  2015 jaarlijks een extra bezuiniging nodig van 5 miljoen. Deze is nu niet, zoals afgesproken bij de voorjaarsnota, op grote lijnen ingevuld, maar als taakstelling opgenomen. Het huidige college laat invulling ervan geheel over aan het volgende college en verwees naar 2010 waar dit ook zo zou zijn gegaan. Die vergelijking gaat echter mank: toen ging het om een taakstelling van 1 miljoen in het derde collegejaar terwijl er een reserve was van 18,5 miljoen. Nu gaat het om een taakstelling voor het tweede jaar van 5 miljoen terwijl er een reserve is van slechts 6,5 miljoen.

Terugkijkend is dit college er vooral een geweest van uitvoeren wat er eerder klaar was gezet. Ieder jaar heeft de Christenunie aangedrongen op strak begroten en strak handhaven ervan. Pas in dit laatste halfjaar zijn er extra maatregelen genomen om begrotingsoverschrijdingen te compenseren.

We houden het erop dat de aanhouder heeft gewonnen en dat onze tegenstem van vorig jaar alsnog iets goeds heeft uitgewerkt.

Anke Huisman-Mak

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
begrotingsbijdrage ChristenUnie49,9 kBapplication/pdfdownload
Labels
Fractie

« Terug

Archief > 2013 > november

Geen berichten gevonden