ChristenUnie gaat voor een duurzaam Gouda

windmolen vierkantwoensdag 10 september 2014 21:31

Gouda – De ChristenUnie fractie vindt duurzaamheid een belangrijk onderwerp. Om voldoende aandacht voor duurzaamheid te vragen is een duurzaamheidsnotitie opgesteld; ChristenUnie gaat voor een duurzaam Gouda. Op deze manier willen we onze visie geven op duurzaamheid in Gouda en tegelijkertijd input geven voor de nog op te stellen vergroeningsagenda van het college.

Wat is duurzaamheid?

Er is vaak nog onduidelijkheid wat onder duurzaamheid wordt verstaan. Duurzaamheid kijkt naar de behoefte die de mensen op aarde hebben en hoe dit in de toekomst ontwikkeld kan worden zonder dat de mensen, het milieu of economie in gevaar komt.

Duurzaamheidsbeleid een must

Christiaan Quik, raadslid van de ChristenUnie: “Essentieel is welke beleidsdoelstellingen we als gemeente hebben voor de langere termijn. Waar willen we naartoe met duurzaamheid in Gouda in 2025? Dit beleid kan goed gekoppeld worden aan een uitvoeringsprogramma. Door beleid op te stellen geeft de raad kaders mee waarbinnen het college aan de slag kan gaan met het uitvoeringsprogramma.”

Gemeente geeft het goede voorbeeld

Uitgangspunt voor de gemeente moet zijn om zelf het goede voorbeeld te geven inzake duurzaamheid. Dit kan bewerkstelligd worden door Fairtrade gemeente te blijven, meer te investeren in zonnepanelen op overheidsgebouwen en het versneld toepassen van led-verlichting in de openbare ruimte. Voordeel van een deel van deze maatregelen is dat ze zich in de loop van de tijd zelf terugverdienen door te besparen op de energiekosten. Led-verlichting verdient zich inmiddels al binnen 10 jaar terug!

Duurzaamheid “tussen de oren” van inwoners

Daarnaast heeft de overheid een rol bij het faciliteren en informeren van inwoners van Gouda over duurzaamheid. Belangrijk is dat het onderwerp ook leeft bij de inwoners. Dit kan bijvoorbeeld door als gemeente te zorgen voor het gezamenlijk inkopen van zonnepanelen en informatie hierover ter beschikking te stellen. Maar ook maatregelen als het stimuleren van fietsen door het verder verbeteren van hoofdfietsroutes en kritisch te kijken naar de doorstroming van het autoverkeer op de Goudse wegen kunnen bijdragen aan minder CO2 uitstoot. Ook een vaste plek voor de streekmarkt op de Goudse markt kan bijdragen aan een duurzaam Gouda. Voor de bewustwording kunnen publieksacties worden voorbereid samen met vrijwilligers. Denk dan bijvoorbeeld aan deelname van de landelijke duurzaamheidsdag of een actie gericht op voedselverspilling.

De ChristenUnie vindt het belangrijk dat het voorgestelde beleid ertoe leidt dat de lokale politiek en de inwoners gezamenlijk zich inzetten voor een duurzaam Gouda.

Hieronder kunt u het volledige notitie downloaden. Op de weblog van Christiaan Quik (www.christiaanquik.blogspot.nl) is meer te lezen over deze duurzaamheidsnotitie.

Christiaan Quik

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
140908 ChristenUnie gaat voor een duurzaam Gouda949,2 kBapplication/pdfdownload
Labels
Fractie

« Terug

Archief > 2014 > september

Geen berichten gevonden